diumenge, 8 de desembre del 2013

Més sobre la Wikipedia

A més a més de tot el que sabeu ja sobre la Wikipedia, aquí us deixo un qüestionari que em resolt a classe de GTIC que tracta sobre aquesta.

QÜESTIONARI : 

1. Són iguals els articles sobre un mateix tema en idiomes diferents? Això és una avantatge o una desavantatge? 
No, no són iguals  perquè depèn de la llengua en que estigui escrit té mes o menys informació, les imatges també són diferents, en definitiva, les persones que han redactat aquests articles són diferents. Per una banda és una avantatge ja que tens un ventall d’informació sobre un mateix tema escrit per diferents persones i també si coneixes més de dos idiomes pots comparar si els escrits són iguals o diferents. I per l’altre banda, és una desavantatge ja que a vegades es contradiuen els articles sobre el tema i confon al lector i s’amaga alguna informació.

2. Quina relació hi ha entre un wiki i la Wikipèdia? (parts d’un wiki i de la Wikipèdia). 
Un wiki és una eina col·laborativa que pot ser editada des del navegador pels usuaris. Aquests usuaris poden crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d’una pàgina web de forma interactiva, fàcil i ràpida. Un dels wikis més coneguts és la Wikipèdia. La Wikipèdia és una enciclopèdia on-line mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre.

3. Com estan escrits els articles? Per què els articles s’assemblen tant els uns amb els altres?
Pàgina principal wikipedia------comunitat-------portal del viquipedista-------guia bàsica
Tots els articles tenen una petita introducció i gairebé tots tenen taula de continguts, cites, seccions, bibliografia, referències...
Els articles estan escrits segons el llibre d’estil. Aquest té per objectiu que les coses es facin de manera semblant.

4. Qui escriu els articles de la Wikipedia? 
Tothom pot escriure un article a la Wikipèdia, editar-lo i/o modificar-lo.

5. És veritat el que diu a la Wikipedia? 
No sempre. Les persones que escriuen sobre un tema no sempre són professionals i/o especialistes en allò que escriuen. Un índex de verificació del article és si hi ha cites (enllaços que et porten a una web on et verifica la informació com un diari…)

6. Qui vigila el vandalisme a la Wikipedia! Què són les llistes de seguiment? 
A la Wikipedia, es considera vandalisme els canvis, addicions o esborrats fets amb intenció expressa de danyar el projecte o sense prendre en compte les seves conseqüències negatives (quan hi siguin molt evidents). El vandalisme està controlat per els propis lectors que en cas de ser conscients d’un cas de vandalisme han de revertir l’article o demanar que sigui esborrat.

Cada viquipedista que vol es marca les pàgines per seguir i d’aquesta manera controla els actes vandàlics. Cada vegada que hi hagi algun canvi en una pàgina que tu tens a la teva llista de seguiment la wikipedia t’avisa i l’usuari ha de revisar els articles. Aquesta tasca és voluntària i no remunerada. A més a més el Bots són programes que vigilen i corregeixen automaticament errors o insults…

7. Tothom pot crear i editar articles? Que cal fer?  
Sí, tothom ho pot fer excepte els usuaris bloquejats. Per editar un article o modificar-lo cal clicar modificar i editar el que es vulgui millorar, per últim cal desar els canvis.

8. Com s'edita un article? 
Tal i com s’explica a la pàgina web de la wikipèdia: Només cal que feu clic a l'enllaç "modifica" al capdamunt de la pàgina que vulgueu canviar. Això us portarà a una pàgina amb un quadre de text que conté el text de la pàgina. Només hi heu d'escriure o modificar-lo, i prémer "Desa la pàgina" quan hàgiu acabat! Heu de tenir en compte que cal seguir el Llibre d'estil de la Viquipèdia per a dotar-la d'una major coherència.

9. Diferències entre les enciclopèdies clàssiques i la wikipèdia? 
La wikipèdia és una enciclopèdia online on tothom pot participar modificant i creant articles.

10. Les discussions. Què son? On es fan? 
És una pestanya a partir de la qual pots accedir a les pàgines de discussió. Una pàgina de discussió és un espai destinat als editors per parlar sobre els canvis a fer en la pàgina associada per tal de millorar-la. No es poden utilitzar per exposar el punt de vista personal sobre algun tema. Els principals valors en una pàgina de discussió són comunicació, respecte i positivisme.

11. Els enllaços, les fonts i les cites. 
A la pàgina principal a baix n’hi ha Wikicommons, wikibooks…

12. La Wiquipedia i les altres wikipèdies. Què són els projectes germans? 
Tal i com s’exposa a la pàgina web principal de la Wikipèdia els projectes germans són  tots el wikis gestionats per la Fundació Wikimedia, inclosa la Viquipèdia. (Viquièdia, Viccionari, Viquillibres, Viquitexts, Viquidites, Viquinotícies, Viquiespècies, Viquiversitat, Wikimedia Commons…


13. Què és el llibre d’estil de la Wikipedia?  
Segons la pàgina web principal de la Wikipèdia el llibre d’estil és el document en què es fixen una sèrie de normes o pautes lingüístiques per unificar l'estil de les comunicacions de la Wikipèdia.

14. On és la pàgina sobre com crear una pàgina de la Wikipedia? 
Al portal del viquipedista.

15. Sobre la neutralitat dels coneixement. Els diferents punts de vista. Les enciclopèdies clàssiques. Què en se? 
Tal i com s’exposa al apartat Punt de vista neutral  cal presentar la informació de la manera més objectiva possible, i mirar de descriure de manera equànime tots els punts de vista, segons la seva importància.

16. Què és eduwiki? 
Segons la pàgina web dels creadors d’eduwiki, un eduwiki és un wiki utilitzat a l’aula o en altres entorns d’aprenentatge. és un nou model ol·laboratiu entre alumnes i professors.

17. Quina és la relació entre les llicències Creative Commons i la Wikipedia? 
La informació està disponible sota la llicència de creative commons. Un projecte germà de la Wikipèdia és les Wikimedia Commons.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada