dissabte, 7 de desembre del 2013

Eines de suport al pensament

Hola a tots,

L’altre dia la classe de GTIC va ser molt profitosa, ja que vam aprendre un munt de noves eines per escriure, redactar o esquematitzar la informació.

Primerament quan vam entrar a la classe vam trobar un ambient diferent. Hi havia música relaxant i a la pantalla trobàvem una diapositiva amb imatges del moviment hippie dels anys 60. Aquest fet ens produïa tranquil·litat, per tant, ens transmetia sentiments.
Anteriorment, havíem parlat que hi havia diferent  tipus de vídeos; els motivadors i els lliçons. Els primers, eren els que transmetien sentiments i els segons aquells més informatius.
De la mateixa manera passa amb la informació, es pot presentar transmeten emocions o simplement donant idees.
Durant aquesta classe hem parlat de les diferent eines però ens hem basat més en les que transmeten idees.

A continuació, us mostraré els diferents programes que ens ha ensenyat el Jordi com a eines de suport al pensament:

  • GLOSTER ( www.gloster.com ) : Aquest és un mètode per presentar la informació transmetent sentiments i emocions, ja que es basa en la creació de pòsters multimedials, on predomina la imatge. Es molt comú treballar amb Gloster a les escoles. 

  • PADLET( www.padlet.com ) : Padlet és un altre eina per presentar informació, però més per transmetre idees. És com un suro on pots enganxar fotografies o etiquetes de manera endreçada o per columnes. A infantil s’utilitza bastant, per als pares, per alguna activitat que fan els infants, perquè expliquin el que han fet el cap de setmana.

  • WORDLE ( www.wordle.com ): Wordle és una plataforma que ens permet fer núvols de paraules. A més a més, el mètode és molt fàcil ja que només introdueixes el text que vols que aparegui i automàticament el programa crea un núvol de paraules, amb les freqüències més repetides en tamany més gran. Un cop creat tens l’opció d’editar-lo, de canviar els colors, o eliminar informació. Per això considerem que s’aproxima més al mètode de transmetre idees, ja que exposa una idees de manera organitzades per tamany.

  • FLUXOGRAMES : Aquest mètode serveix per esquematitzar la informació sempre seguint un camí de preguntes i respostes. Representen processos i accions.Un programa per treballar els fluxogrames és el Gliffy o el Mindmeister. 

  • Mapes conceptuals : Els mapes conceptuals van ser creats per Joseph D. Novack. Aquest mètode tracta d’esquematitzar la informació però sense respondre a cap pregunta. Senzillament són conceptes units per connectors i fletxes. Hi ha un programa anomenat CmapTools, amb el que hem estat treballant a classe i és una bona eina per presentar els mapes conceptuals. Aquest programa s’ha d’instal·lar abans d’utilitzar.

  • Els mapes mentals: És una eina que ens permet organitzar i estructurar el nostre pensament per tal de facilitar-nos la capacitat de solucionar problemes, o pendre apunts.. 

Cal dir que el professor ens explica aquests mètodes perquè és important conèixer les diferents eines que podem aplicar amb els infants, inclús ells mateixos o els pares poden fer un bon ús.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada