dissabte, 7 de desembre del 2013

Com parlar bé en públic

Hola a tots,


Durant aquest primer semestre de la meva carrera m’he adonat de la importància que té parlar bé en públic i de les complicacions que sorgeixen en un discurs oral.

A més a més, la Rosa, a Coed ens ha donat molts consells i també un llibre titulat “Com parlar bé en públic”.
Aquest llibre és un petit manual que ens ensenya a com parlar bé. Ens dona consells del que està bé fer durant un discurs, i del que no.

Un cop llegit el llibre, entre tots els alumnes de primer cicle vam fer un decàleg del més important a l’hora de presentar un discurs:

1.       Control dels nervis:
Els nervis són incontrolables, però hi ha tècniques per minimitzar-los, com per exemple portar el discurs ben preparat, respirar profumandament, posició adequada.

També hem d’evitar els tics nerviosos i tenir objectes a la mà o amagar-nos darrere de taules o armaris.

2.       Preparar el guió:
Portar un guió ben estructurat on apareguin les idees principals i les secundaries.
Hem de tenir en compte el públic al que ens estem adreçant.
El guió ha de ser esquematitzat, s’ha de memoritzar el guió, però no el discurs.

3.       Domini de la llengua:
Es important dominar la llengua amb la que anem a exposar el discurs (riquesa lèxica i correccions lingüístiques) 

4.       El discurs ha de ser breu, concís i clar. Les frases han de ser curtes i amb una estructura lògica.

5.       Tenir clars els objectius del discurs. És important saber que volem aconseguir amb el discurs i si és necessari convèncer.

6.       Interpretar el feedback del públic. Es a dir, actuar depenent de les reaccions que ens transmet el públic, si ens transmeten avorriment fer més amè el discurs. També és important mirar al públic per captar la seva atenció.

7.       Posició del cos correcte. Com hem dit abans és important que l’orador no s’amagui, sinò que mostri sencer el seu cos. La posició adient és sense creuar braços ni cames amb una postura recta i no forçada.

8.    Controlar la veu: En aquest punt, hem de tenir en compte les tres V (velocitat, volum i vocalització). Es a dir un volum adient al espai, una velocitat ni molt lenta ni molt ràpida, i una bona vocalització per tal de que tothom entengui el que estem dient. 

9.    Estructura del discurs: Es important que el discurs estigui estructurat, es a dir separat per introducció , denvolupament i conclusió. 

10. Posar exemples, comparacions, utilitzar metàfores: Guanyarem molt punt si a l'hora de expossar el nostre discurs utilitzem figures retòriques. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada