dissabte, 7 de desembre del 2013

La Viquipèdia

Hola,

En aquesta entrada parlaré sobre la Viquipèdia, la famosa enciclopèdia virtual de la xarxa.
Bé com ja sabeu les wikis són llocs web col·laboratius on els participants poden compartir informació modificar-la lliurement. Així doncs, van decidir fer una extensa i amplia wiki d’una enciclopèdia on els participants i col·laboradors som tots. D’aquesta manera s’ha creat una enciclopèdia immensa i una de les wikis més visitades actualment.

Ara bé la Viquipèdia, no està només a Catalunya ni Espanya, sinó que existeix en tots els països i en moltíssimes llengües diverses. Això ens proposa un avantatge ja que tenim un ventall més ampli de informació.

D’altra banda tothom té dret a modificar, crear i eliminar aquella informació incorrecta. Per això és interessant publicar un article per comprovar si la teva informació és certa ja que alguna persona et corregirà les errades. El problema és quan la gent fa un mal ús de la Viquipèdia, l’anomenat vandalisme. Doncs per resoldre aquest problema existeixen correctors automàtics que quan es publica alguna paraula malsonant s’elimina automàticament. També existeixen les llistes de seguiment,  a les quals et pots unir als articles que tu tries per veure les modificacions que es van fent.

El que també trobem a la Viquipèdia son els espais de discussió, cada article en té un. Allà la gent opina, corregeix, ajuda i parlen de com millorar l’article.

També cal citar el llibre d’estil, un apartat de la Viquipèdia on trobem les pautes a seguir per escriure un article. Per això tots els articles de a viquipèdia s’assemblen tant.

Un altre tema que hem tractat són els projectes  germans, que són aquells que han estat creats pels fundadors de Viquipèdia, com Wikimedia Commons, Wikilibros, Wikcionario...

L’últim aspecte a nombrar, és la citació de les fonts. Hem de citar d’on prové la informació que escrivim mitjançant les referències. D’aquesta manera els lectors dels articles podran verificar la informació i no pensaran que no és vàlida.

A més a més la Viquipèdia no té cap norma, sinó que existeixen els 5 pilars fonamentals a seguir:

  1. És una enciclopèdia, per tant incorpora elements de les enciclopèdies generals, i de les especialitats.
  2. Cerca el “punt de vista neutral” , es a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic i des de tots els angles possibles.
  3. És de contingut lliure, tothom pot col·laborar i la pot distribuir.
  4. Segueix unes normes d’etiqueta. 
  5. No té normes inamovibles més enllà d’aquest cinc principis generals
*http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Els_cinc_pilars


Un cop assimilada tota la teoria i la informació bàsica per utilitzar Viquipèdia, hem hagut de passar-ho a la pràctica i així crear el nostre propi article. L'Àfrica Velasco i jo ens em unit per crear un article del Kit Kat una xocolatina que ens encanta. A continuació us deixo el Link  : https://ca.wikipedia.org/wiki/Kit_kat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada