dilluns, 23 de desembre del 2013

Comiat del bloc

Benvinguts a la meva última entrada al blog, la qual dedicaré a concloure una mica l’assignatura de Gtic i Coed, que són les principals que he treballat al blog.


Crec que el que he de dir és que el blog m’ha estat de gran ajuda per no perdre el fil de les assignatures del semestre i de tots aquells treballs més importants. També m’ha servit per reflexionar de totes les activitats que hem anat fent durant aquests intensos quatre mesos.

A més a més he après infinitat de conceptes nous sobre les Tic i l’ús de l’ordinador  i dels programes. Però no només de les Tic, sinó que també, gracies a les sessions de Coed he après moltes coses sobre la comunicació i el saber comunicar correctament, fet que m’ajudarà molt durant la resta d’anys.

En conclusió, crec que tot plegat a sigut un mòdul de gran utilitat per a mi ja que he adquirit moltíssims coneixements nous.


No sé si després del Nadal continuaré fent aquesta tasca, així que us desitjo ....

 Bones festes i un feliç any nou per tots!

divendres, 20 de desembre del 2013

Conceptualització de l'aprenentatge amb l'ordinador, Benajmin Bloom

L’última classe de GTIC l’hem dedicada a parlar sobre la conceptualització de l’aprenentatge amb ordinador de Benjamin Bloom.

Benjamin Bloom era un educador entre d’altres, que desprès de realitzar un procés d’aprenentatge va proposar desenvolupar un sistema de classificació en tres aspectes : cognitiu, afectiu i psicomotor.  

Benjamin Bloom també és famós per la Taxonomia de Bloom que consistia en classificar les activitats educatives.
A continuació us deixo una taula de les habilitats cognitives definides per Bloom.
A la esquerra al any 1956 on va classificar la taula en una sèrie de substantius: coneixement, compressió, aplicació, anàlisi, síntesi i avaluació.

I a la  dreta l’any 2000 quan uns alumnes del mestre van revisar la taxonomia i van fer unes modificacions :




http://www.eduteka.org/imgbd/23/23-11/ImagBloom.jpg




Els aspectes que van modificar van ser:
  • De substantius a verbs: comprensió à Comprendre. D’aquesta manera les accions tenen un valor més significatiu.
  • Seqüencia de diferents categories
  • Crear= Síntesi i se l’hi dona un criteri més ampli
  • Resultat de la revisió: Recordar, comprendre, aplicar, analitzar, avaluar i crear.


Més tard al 2008 la taxonomia va tornar a ser revisada per tal d’aplicar les noves realitats de l’era digital. En ella es va canviar cada categoria amb verbs i eines del món digital que possibiliten habilitats per recordar, comprendre, aplicar, analitzar, avaluar i crear. 


Crec que ha sigut una sessió molt profitosa per ampliar els meus coneixements sobre els temes informàtics i per aprendre coses noves. 


Aquesta és la taula que he realitzar i la he penjat al Scribd de les eines i els recursos que hem treballat i les habilitats cognitives: 

Conceptualizació de la naturalesa del aprenentatge amb l'ordinador, Charles Crook

Hola,

La setmana passada, a la classe de Gtic vam estar parlant de les 4 metàfores establides per Charles Crook. Aquestes quatre metàfores mostren com mitjançant la tecnologia es possible ensenyar i aprendre en funció del paper que juga l’ordinador.

A continuació us pararé una mica de cadascuna perquè pugueu seguir els meus apunts:

La metàfora tutorial: l’ordinador com a tutor:

Aquesta seria la que mostra el model tradicional d’ensenyament- aprenentatge, es a dir que l’ordinador inicia una acció, l’alumne respon i el ordinador avalua.

A classe vam estar practicant amb un programa que es diu "Entrena't per llegir" que seria un bon exemple d’aquesta metàfora.



La metàfora de la construcció: l’ordinador com alumne: 

Aquesta metàfora dona una visió més centrada en l’alumne que no pas en l’ordinador, es a dir, l’alumne es el que controla al ordinador i no al contrari.
A la sessió hem pogut treballar amb el Scratch, un servei web molt útil per treballar la segona metàfora ja que l’alumne pot manejar a l’animal i pot manar-li un seguit d’indicacions.  Aquesta es una manera diferent i pot ser més útil perque els alumnes adquireixin coneixements.

Scratch


La metàfora del laboratori: l’ordinador com a simulador: 

Aquesta metàfora consisteix a treballar amb l’ordinador com a simulador.  A la classe hem pogut treballar amb un lloc web anomenat “La doctora Xinxeta” destinat per infants on s’aprenia molt sobre les plantes perquè tenies que cuidar-la tu mateix i m’ha semblat força interessant aquest tipus de metàfora. 



La metàfora de la caixa d’eines: l’ordinador com a eina:
.
A l’època en la qual vivim l’ordinador com una eina es un fet habitual entre tots nosaltres. D’altra banda també considerem a l’ordinador com una comoditat ja que podem substituir moltes accions fent-les amb l’ordinador.

El que ens diu Jordi Vivancos és que l’ordinador és molt més que una eina, es a dir que va més enllà ja que l’ordinador pot fer coses que amb paper i boli serien molt més complexes.

Aquesta classe ha sigut molt útil per mi ja que desconeixia les cuatre metàfores de l’ordinador i he descobert molts programes nous que on l’alumne pot realitzar un paper o un altre. 

http://www.victorinox.com




!10 coses possibles gràcies a l'ordinador:

1. Comunicar-nos des de qualsevol part del món 

2. Comunicar-nos mitjançant WebCam

3. Cercar informació

4.Copiar i enganxar

5.Mirar series i pel·lícules

6.Compartir imatges amb els amic

7.Jugar a jocs

8.Compartir documents i guardar-los on line. 

9. Millorar l'escriptura.

10.Tenir un propi espai virtual 


Aquí us mostro la taula que he creat al Scribd :

És important pronunciar correctament

Hola a tothom,

Avui era l’últim dia abans de les vacances de Nadal i a la classe de COED hem estat parlant de la importància que té pronunciar correctament. Com diu la Rosa, nosaltres no serem dentistes, serem mestres, per això és fonamental que pronunciem totes les paraules de la llengua bé ja que molts infants estaran aprenent de la nostra pronunciació.

Quan les persones que encara no havien recitat el seu poema han acabat, la Rosa ha demanat que tota la gent que penses que no sap pronunciar la “LL” en català, es posi a un costat i els que si que saben a l’altre. Així doncs, teníem que dir tres paraules, una amb la “ll” al principi, una al mig i l’altre al final i un altre persona ens avaluava.

El resultat final ha sigut molt diferent al inicial. Al principi més o menys havia la mitat de la classe al si i l’altra al no, però finalment la majoria de la classe a acabat al grup “mes o menys”, un poquets al “si” i uns altres al “no”.

Considero que ha sigut un exercici important de reflexió i pressa de consciència de la importància que té el fet de pronunciar bé una paraula i del treball que ens espera en tres anys i mig més. 

dijous, 19 de desembre del 2013

El bon comunicador, Antoni Bassas

Hola a tothom,

Per fi ha arribat el dia d’exposar el treball del bon comunicador.

El treball consistia en fer un seguiment d’un bon comunicador per desprès comprovar si ho és o no.

El meu grup (Ainoa, Meritxell, Marina, Silvia, Noelia i jo) vam escollir a l’Antoni Bassas fa tres mesos per fer aquest treball.



Al principi no teníem gens clara la idea d’aquest treball però ràpidament ens vam posar les piles per fer el seguiment d’aquest periodista.

Així doncs ens vam trobar un dia per crear un Google Sites i un blog . El Google Sites l’utilitzaríem per fer el seguiment i el blog per presentar el treball. També vam establir el mitjà de comunicació per on el seguiríem cadascuna i ens vam posar a treballar. El seguiment de l’Antoni Bassas l’hem fet mitjançant el Twitter, la televisió, pel diari Ara, per Catalunya Ràdio..

Desprès de tot el treball fet i el seguiment realitzat tocava presentar el treball a la resta de companys. Com només podia fer-ho una persona del grup, vam pensar que la Marina Vives seria la que ho podria fer millor i així ho va fer.

La presentació va sortir tal com esperàvem i finalment aquest treball m’ha semblat important per treballar tant GTIC com COED, perquè hem descobert i analitzat a un personatge per comprovar si resultava ser un bon comunicador i a més a més hem utilitzat molts dels mitjans audiovisuals que el professor Jordi ens ha ensenyat a l’assignatura de GTIC.

A la barra lateral dreta del meu blog trobareu un enllaç anomenat Antoni Bassas que us portarà directament al blog que vam realitzar les meves companyes i jo del bon comunicador.


divendres, 13 de desembre del 2013

Nit, de Joana Raspall

Hola a tots, 

Per la classe de COED d’avui, em tocava recitar de memòria un poema davant de tots. 


Aquest fet em posava molt nerviosa, perquè portava uns dies aprenent la poesia, i si m’equivocava o em quedava en blanc?

Vaig decidir triar a la poetessa Joana Raspall ja que és catalana i va morir a principis del mes de desembre amb 100 anys i em semblava una bona tria com a acte de commemoració.

Vaig sortir a recitar el meu poema titulat “Nit” i la veritat que va sortir tal i com jo esperava, tot i que pot ser em tremolava una mica la veu.


               
                                         Extret de : http://www.flickr.com/photos/


Aquí us deixo el meu poema, que per a mi té un significat especial.

Nit, de Joana Raspall:

Mirallets,

Ullets d’estel,

Bocins de claror trencada,

Si us pogués arreplegar

Us baixaria.

Faríeu de fanalets

A la fosca cantonada

I el carrer negre i desert


Com un firal lluiria. 

diumenge, 8 de desembre del 2013

Mapa conceptual

Hola a tots, 

Com ja us vaig explicar els mapes conceptuals són una eina que ens permet organitzar la informació i relacionar els conceptes. A la classe de Gtic hem estat treballant amb un programa molt útil per fer mapes conceptuals amb facilitat anomenat CmapTools. 

El professor Jordi ens ha donat aquest text perquè puguem experimentar amb aquesta nova eina. El text s'anomena "El dinar de Nadal", el qual veiem a continuació: 


El Dinar de Nadal

Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.

En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.

La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.
El dinar comença puntualment a les dues del migdia i  acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda.


A continuació us mostro el mapa conceptual que he realitzat amb aquest programa:


Més sobre la Wikipedia

A més a més de tot el que sabeu ja sobre la Wikipedia, aquí us deixo un qüestionari que em resolt a classe de GTIC que tracta sobre aquesta.

QÜESTIONARI : 

1. Són iguals els articles sobre un mateix tema en idiomes diferents? Això és una avantatge o una desavantatge? 
No, no són iguals  perquè depèn de la llengua en que estigui escrit té mes o menys informació, les imatges també són diferents, en definitiva, les persones que han redactat aquests articles són diferents. Per una banda és una avantatge ja que tens un ventall d’informació sobre un mateix tema escrit per diferents persones i també si coneixes més de dos idiomes pots comparar si els escrits són iguals o diferents. I per l’altre banda, és una desavantatge ja que a vegades es contradiuen els articles sobre el tema i confon al lector i s’amaga alguna informació.

2. Quina relació hi ha entre un wiki i la Wikipèdia? (parts d’un wiki i de la Wikipèdia). 
Un wiki és una eina col·laborativa que pot ser editada des del navegador pels usuaris. Aquests usuaris poden crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d’una pàgina web de forma interactiva, fàcil i ràpida. Un dels wikis més coneguts és la Wikipèdia. La Wikipèdia és una enciclopèdia on-line mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre.

3. Com estan escrits els articles? Per què els articles s’assemblen tant els uns amb els altres?
Pàgina principal wikipedia------comunitat-------portal del viquipedista-------guia bàsica
Tots els articles tenen una petita introducció i gairebé tots tenen taula de continguts, cites, seccions, bibliografia, referències...
Els articles estan escrits segons el llibre d’estil. Aquest té per objectiu que les coses es facin de manera semblant.

4. Qui escriu els articles de la Wikipedia? 
Tothom pot escriure un article a la Wikipèdia, editar-lo i/o modificar-lo.

5. És veritat el que diu a la Wikipedia? 
No sempre. Les persones que escriuen sobre un tema no sempre són professionals i/o especialistes en allò que escriuen. Un índex de verificació del article és si hi ha cites (enllaços que et porten a una web on et verifica la informació com un diari…)

6. Qui vigila el vandalisme a la Wikipedia! Què són les llistes de seguiment? 
A la Wikipedia, es considera vandalisme els canvis, addicions o esborrats fets amb intenció expressa de danyar el projecte o sense prendre en compte les seves conseqüències negatives (quan hi siguin molt evidents). El vandalisme està controlat per els propis lectors que en cas de ser conscients d’un cas de vandalisme han de revertir l’article o demanar que sigui esborrat.

Cada viquipedista que vol es marca les pàgines per seguir i d’aquesta manera controla els actes vandàlics. Cada vegada que hi hagi algun canvi en una pàgina que tu tens a la teva llista de seguiment la wikipedia t’avisa i l’usuari ha de revisar els articles. Aquesta tasca és voluntària i no remunerada. A més a més el Bots són programes que vigilen i corregeixen automaticament errors o insults…

7. Tothom pot crear i editar articles? Que cal fer?  
Sí, tothom ho pot fer excepte els usuaris bloquejats. Per editar un article o modificar-lo cal clicar modificar i editar el que es vulgui millorar, per últim cal desar els canvis.

8. Com s'edita un article? 
Tal i com s’explica a la pàgina web de la wikipèdia: Només cal que feu clic a l'enllaç "modifica" al capdamunt de la pàgina que vulgueu canviar. Això us portarà a una pàgina amb un quadre de text que conté el text de la pàgina. Només hi heu d'escriure o modificar-lo, i prémer "Desa la pàgina" quan hàgiu acabat! Heu de tenir en compte que cal seguir el Llibre d'estil de la Viquipèdia per a dotar-la d'una major coherència.

9. Diferències entre les enciclopèdies clàssiques i la wikipèdia? 
La wikipèdia és una enciclopèdia online on tothom pot participar modificant i creant articles.

10. Les discussions. Què son? On es fan? 
És una pestanya a partir de la qual pots accedir a les pàgines de discussió. Una pàgina de discussió és un espai destinat als editors per parlar sobre els canvis a fer en la pàgina associada per tal de millorar-la. No es poden utilitzar per exposar el punt de vista personal sobre algun tema. Els principals valors en una pàgina de discussió són comunicació, respecte i positivisme.

11. Els enllaços, les fonts i les cites. 
A la pàgina principal a baix n’hi ha Wikicommons, wikibooks…

12. La Wiquipedia i les altres wikipèdies. Què són els projectes germans? 
Tal i com s’exposa a la pàgina web principal de la Wikipèdia els projectes germans són  tots el wikis gestionats per la Fundació Wikimedia, inclosa la Viquipèdia. (Viquièdia, Viccionari, Viquillibres, Viquitexts, Viquidites, Viquinotícies, Viquiespècies, Viquiversitat, Wikimedia Commons…


13. Què és el llibre d’estil de la Wikipedia?  
Segons la pàgina web principal de la Wikipèdia el llibre d’estil és el document en què es fixen una sèrie de normes o pautes lingüístiques per unificar l'estil de les comunicacions de la Wikipèdia.

14. On és la pàgina sobre com crear una pàgina de la Wikipedia? 
Al portal del viquipedista.

15. Sobre la neutralitat dels coneixement. Els diferents punts de vista. Les enciclopèdies clàssiques. Què en se? 
Tal i com s’exposa al apartat Punt de vista neutral  cal presentar la informació de la manera més objectiva possible, i mirar de descriure de manera equànime tots els punts de vista, segons la seva importància.

16. Què és eduwiki? 
Segons la pàgina web dels creadors d’eduwiki, un eduwiki és un wiki utilitzat a l’aula o en altres entorns d’aprenentatge. és un nou model ol·laboratiu entre alumnes i professors.

17. Quina és la relació entre les llicències Creative Commons i la Wikipedia? 
La informació està disponible sota la llicència de creative commons. Un projecte germà de la Wikipèdia és les Wikimedia Commons.


dissabte, 7 de desembre del 2013

Eines de suport al pensament

Hola a tots,

L’altre dia la classe de GTIC va ser molt profitosa, ja que vam aprendre un munt de noves eines per escriure, redactar o esquematitzar la informació.

Primerament quan vam entrar a la classe vam trobar un ambient diferent. Hi havia música relaxant i a la pantalla trobàvem una diapositiva amb imatges del moviment hippie dels anys 60. Aquest fet ens produïa tranquil·litat, per tant, ens transmetia sentiments.
Anteriorment, havíem parlat que hi havia diferent  tipus de vídeos; els motivadors i els lliçons. Els primers, eren els que transmetien sentiments i els segons aquells més informatius.
De la mateixa manera passa amb la informació, es pot presentar transmeten emocions o simplement donant idees.
Durant aquesta classe hem parlat de les diferent eines però ens hem basat més en les que transmeten idees.

A continuació, us mostraré els diferents programes que ens ha ensenyat el Jordi com a eines de suport al pensament:

  • GLOSTER ( www.gloster.com ) : Aquest és un mètode per presentar la informació transmetent sentiments i emocions, ja que es basa en la creació de pòsters multimedials, on predomina la imatge. Es molt comú treballar amb Gloster a les escoles. 

  • PADLET( www.padlet.com ) : Padlet és un altre eina per presentar informació, però més per transmetre idees. És com un suro on pots enganxar fotografies o etiquetes de manera endreçada o per columnes. A infantil s’utilitza bastant, per als pares, per alguna activitat que fan els infants, perquè expliquin el que han fet el cap de setmana.

  • WORDLE ( www.wordle.com ): Wordle és una plataforma que ens permet fer núvols de paraules. A més a més, el mètode és molt fàcil ja que només introdueixes el text que vols que aparegui i automàticament el programa crea un núvol de paraules, amb les freqüències més repetides en tamany més gran. Un cop creat tens l’opció d’editar-lo, de canviar els colors, o eliminar informació. Per això considerem que s’aproxima més al mètode de transmetre idees, ja que exposa una idees de manera organitzades per tamany.

  • FLUXOGRAMES : Aquest mètode serveix per esquematitzar la informació sempre seguint un camí de preguntes i respostes. Representen processos i accions.Un programa per treballar els fluxogrames és el Gliffy o el Mindmeister. 

  • Mapes conceptuals : Els mapes conceptuals van ser creats per Joseph D. Novack. Aquest mètode tracta d’esquematitzar la informació però sense respondre a cap pregunta. Senzillament són conceptes units per connectors i fletxes. Hi ha un programa anomenat CmapTools, amb el que hem estat treballant a classe i és una bona eina per presentar els mapes conceptuals. Aquest programa s’ha d’instal·lar abans d’utilitzar.

  • Els mapes mentals: És una eina que ens permet organitzar i estructurar el nostre pensament per tal de facilitar-nos la capacitat de solucionar problemes, o pendre apunts.. 

Cal dir que el professor ens explica aquests mètodes perquè és important conèixer les diferents eines que podem aplicar amb els infants, inclús ells mateixos o els pares poden fer un bon ús.

La Viquipèdia

Hola,

En aquesta entrada parlaré sobre la Viquipèdia, la famosa enciclopèdia virtual de la xarxa.
Bé com ja sabeu les wikis són llocs web col·laboratius on els participants poden compartir informació modificar-la lliurement. Així doncs, van decidir fer una extensa i amplia wiki d’una enciclopèdia on els participants i col·laboradors som tots. D’aquesta manera s’ha creat una enciclopèdia immensa i una de les wikis més visitades actualment.

Ara bé la Viquipèdia, no està només a Catalunya ni Espanya, sinó que existeix en tots els països i en moltíssimes llengües diverses. Això ens proposa un avantatge ja que tenim un ventall més ampli de informació.

D’altra banda tothom té dret a modificar, crear i eliminar aquella informació incorrecta. Per això és interessant publicar un article per comprovar si la teva informació és certa ja que alguna persona et corregirà les errades. El problema és quan la gent fa un mal ús de la Viquipèdia, l’anomenat vandalisme. Doncs per resoldre aquest problema existeixen correctors automàtics que quan es publica alguna paraula malsonant s’elimina automàticament. També existeixen les llistes de seguiment,  a les quals et pots unir als articles que tu tries per veure les modificacions que es van fent.

El que també trobem a la Viquipèdia son els espais de discussió, cada article en té un. Allà la gent opina, corregeix, ajuda i parlen de com millorar l’article.

També cal citar el llibre d’estil, un apartat de la Viquipèdia on trobem les pautes a seguir per escriure un article. Per això tots els articles de a viquipèdia s’assemblen tant.

Un altre tema que hem tractat són els projectes  germans, que són aquells que han estat creats pels fundadors de Viquipèdia, com Wikimedia Commons, Wikilibros, Wikcionario...

L’últim aspecte a nombrar, és la citació de les fonts. Hem de citar d’on prové la informació que escrivim mitjançant les referències. D’aquesta manera els lectors dels articles podran verificar la informació i no pensaran que no és vàlida.

A més a més la Viquipèdia no té cap norma, sinó que existeixen els 5 pilars fonamentals a seguir:

  1. És una enciclopèdia, per tant incorpora elements de les enciclopèdies generals, i de les especialitats.
  2. Cerca el “punt de vista neutral” , es a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic i des de tots els angles possibles.
  3. És de contingut lliure, tothom pot col·laborar i la pot distribuir.
  4. Segueix unes normes d’etiqueta. 
  5. No té normes inamovibles més enllà d’aquest cinc principis generals
*http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Els_cinc_pilars


Un cop assimilada tota la teoria i la informació bàsica per utilitzar Viquipèdia, hem hagut de passar-ho a la pràctica i així crear el nostre propi article. L'Àfrica Velasco i jo ens em unit per crear un article del Kit Kat una xocolatina que ens encanta. A continuació us deixo el Link  : https://ca.wikipedia.org/wiki/Kit_kat