dijous, 10 d’octubre del 2013

CREATIVE COMMONS I COPYRIGHT

Hola,


Quan hem de fer un treball mai tenim cura de les imatges que copiem, per això és molt important tenir en compte el tipus de llicència que té cada imatge, vídeo, arxiu, cançó..

Hi ha un tipus de llicència (COPYRIGHT) la qual està prohibit copiar i fer ús de les imatges ja què són sota drets d’autor i l’únic que se’ns permet es mirar-la.



Hi ha materials que no poden tenir drets d’autor com per exemple treballs que no han estat fixats en una forma d’expressió tangible, títols, noms, frases curtes, símbols, idees, procediments. 

La majoria de les imatges de Google estàn sota drets d’autor i no ens adonem. Per això el que podem fer és buscar les fotografies que estan sota la llicència CREATIVE COMMONS. Aquesta és més permissiva que el COPYRIGHT ja que ens permet copiar i compartir les imatges vídeos ets sempre hi quan no comercialitzis ni t’atribueixis d’aquests.  A més a més s’ha de posar el  mateix tipus de llicència allà on el publiquis.



Llocs on podem trobar fotografies i música sota la CC:

 FLICKR (www.flickr.com) és una bona pàgina web on trobem imatges de molt bona qualitat i clickan al botó dret del teu ratolí podràs esbrinar quin tipus de llicència té.

 Wikipedia: A la viquipèdia trobem una eina que és diu Viquipèdia Commons on podem trobar fotografies amb aquesta llicència.

 Jamendo (www.jamendo.com)  : Aquesta web és el mateix però amb la música. Aquí podem trobar molts tipus de musica de cantants que tot i que no són molt coneguts es dediquen a difondre la seva música per fer-la conèixer.

Quatre condicions de llicència:

Reconeixement: Reconèixer qui és l’autor de la obra.


No comercial :  amb aquest símbol no es pot comercialitzar amb la fotografia extreta.

Sense obres derivades : L’autorització per explotar l’obra no inclou la transformació d’aquesta. (no es pot modificar)


Compartit igual: Es poden crear obres derivades però amb el mateix tipus de llicència (es pot modificar)

Hem de tenir molt en compte aquestes condicions a l’hora d’apoderar-nos d’algun arxiu. Cal nombrar sempre qui és l’autor de l’obra i depenent de quina icona surti podrem fer unes coses o unes altres.

 6 combinacions de llicència CC:



Reconeixement



Reconeixement- No Comercial


Reconeixement- No Comercial- Compartir Igual


Reconeixement- No Comercial- Sense Obra 
Derivada

Reconeixement-Compartir Igual


Reconeixement- Sense Obra derivada (no modificar)





Aquesta llicència està molt relacionada amb la cultura lliure: Promoure la distribució i l’edició de dades(textos, imatges vídeos.. )


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada