dilluns, 4 de novembre del 2013

La cultura lliure i els programaris

Hola,

En aquesta entrada vull parlar sobre la cultura lliure i els diferents tipus de programari que hi ha.

La cultura lliure és un moviment social que promou la elaboració i la difusió de la cultura amb uns principis més amplis que els vigentment establerts.
Aquella que promou  la distribució, edició i creació de d’arxius, ja siguin fotografies, vídeos, textos o documents. Es a dir com el seu nom indica, reivindica la llibertat a la xarxa i el que pretén aconseguir és que tots acabem beneficiats.

Per tant el que podem afirmar és que aquest moviment és contrari als drets d’autor i el Copyright.  Per això, també podem dir que la llicència Creative Commons promou aquest moviment.
És a dir que el que promou aqust corrent d pensament és que tothom pugui distribuir i editar de la manera que vulgui els arxius.


Abans de parlar dels tipus de programari que hi ha cal saber com funcionen els programes de l'ordinador. Per simplificar-ho molt, podriem dir que els processadors han de llegir i executar les instruccios que lis donem, per això han de ser molt senzilles. Per a les accions més complicades, el processador haurà d'executar moltes instruccions bàsiques. 
Els programadors s'encarreguen d'escriure aquestes instruccions per tal que el processador les pugui llegir i executar. El codi font està format per la relació completa d'expressions complexes. Aleshores perquè el processador pugui executar aquestes expressions s'hauran de convertir en instruccions bàsiques. Aquesta és la feina del codi executable. 

A continuació us mostraré els tipus de programari que hi ha: 
  • Convencional o privatiu: No es pot modificar ni corregir, per tant no té accés al codi font. Dins d’aquest software privatiu hi ha tres tipus: el gratuït, el de prova i el comercial.
  • El programari de codi obert : Aquest permet accedir al codi font, per això pot modificar les errades de programació.
  • El programari lliure o Sofware Free:  és el que va més relacionat amb la cultura lliure.  Aquest tipus de programari et donen accés al codi font per poder utilitzar-lo per el que tu vulguis, canviar-lo i redistribuir les copies que facin falta.  Alguns dels exemples d’aquest programari serien el buscador de FireFox, l’OpenOffice, Audacity etc.

Aquests programes els podem baixar a www.softcatala.org

Un programa és lliure quan permet aquestes 4 llibertats: 
  • Llibertat d’executar el programa per qualsevol propòsit. L’accès al codi font és un requisit.
  • La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies.
  • Llibertat de redistribuir les copies
  • Llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades per tal que tots es puguin beneficiar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada